Kunnen we verantwoord afkoppelen in een hoger tempo?

15-11-2024
49 keer bekeken

Het uiteindelijke doel van afkoppelen is om afvalwater in de waterketen te houden, en hemelwater en grondwater ten goede te laten komen aan het watersysteem. Het Hoogheemraadschap van Delfland onderzoekt de mogelijkheden om verantwoord in een hoger tempo af te koppelen.

Binnen het NAD hebben we afgesproken dat we gemiddeld 0,5% verhard oppervlak afkoppelen van de riolering. Dat is een flinke opgave. Enerzijds omdat afkoppelen vaak gelijk opgaat met het vervangen van riolering. Dus dat bepaalt dan het tempo. En anderzijds omdat oppervlakken die wat eenvoudiger zijn af te koppelen vaak al zijn gedaan. De meer complexe projecten blijven dus over om nu te gaan doen.
Toch zou het voor de doelmatige werken van de zuiveringen mooi zijn om meer te doen. En afkoppelen kan ook bijdragen aan andere doelen zoals een meer klimaatadaptieve inrichting van woon- en werkgebieden.
Door af te koppelen is wordt minder regenwater naar de zuivering gestuurd, dat scheelt kosten voor transport en voor het zuiveren van het water. En een zuivering werkt nu eenmaal het beste bij droog weer, bij regen zuivert hij minder goed. Zoetwatervoorziening: het afgekoppelde water komt ten goede aan het grondwater of aan het oppervlaktewater en kan dus helpen om droogte tegen te gaan. 

Op dit moment is het Hoogheemraadschap van Delfland bezig met het ontwerpen van een nieuwe afvalwaterzuivering “de Vergulde Hand”. Vanuit het programma ‘Transitie Waterketen 2050’ wil het Hoogheemraadschap van Delfland onderzoeken of en op welke manier versnelling van de vermindering van rioolvreemd water en hemelwater mogelijk is. Dit kan ervoor zorgen dat de nieuwe maar ook bestaande zuiveringen doelmatiger kunnen zuiveren en er op den duur minder grote investeringskosten nodig zijn. Dit komt o.a. omdat er dan minder water gezuiverd hoeft te worden, en dat kan enorm veel geld schelen.
Daarnaast draagt het bij aan een betere waterkwaliteit en de zoetwatervoorziening: schoner effluent én minder overstortend rioolwater uit de gemengde riolering. Door af te koppelen zal er immers minder regenwater naar het gemengde rioolstelstel stromen en daardoor minder overstorten (zeker minder volume) bij zware neerslag naar oppervlaktewater.

Daarom onderzoekt het Hoogheemraadschap, samen met de gemeente Vlaardingen en in samenwerking met het Transitieteam van het NAD, of sneller afkoppelen mogelijk is in Vlaardingen. Vlaardingen-Oost is hierbij een voorbeeldcasus. Het Hoogheemraadschap van Delfland en Vlaardingen gaan samen drie hoofdactiviteiten uitvoeren:

  1. Een verkenning van wat Delfland en de gemeente Vlaardingen binnen hun eigen taken kunnen doen om afkoppelen in de gemeente Vlaardingen te versnellen en rioolvreemd water te verminderen.
  2. Voor de gemeente Vlaardingen onderzoeken wat dit in de praktijk betekent en hoe deze versnelling te realiseren is.
  3. Opschrijven van aandachtspunten voor beleidsontwikkeling. De uit te voeren studie moet input bieden voor beleidsontwikkeling Delfland breed om afkoppelen te versnellen in het hele beheergebied.

Het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Vlaardingen stemmen bij deze casus af met het Transitieteam van het NAD. Zij werken immers aan de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) Afkoppelen. Ook is het fijn dat we een trainee hebben, Paulien Deken, ze is op 1 november begonnen bij Delfland. Haar hoofdopdracht is om mee te doen met het onderzoek Vlaardingen-Oost en te helpen om de aandachtspunten voor het actualiseren van beleid te ontwikkelen.

Meer weten? Vraag het aan Hans Geerse.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen