Week van Ons Water

10-10-2023

Van zaterdag 14 tot en met zondag 29 oktober worden door heel Nederland weer leuke en leerzame wateractiviteiten georganiseerd voor jong en oud tijdens de najaarseditie van de Week van Ons Water! En ook in onze regio kan je meedoen en veel leren of water en groen in je leefomgeving.

Activiteiten voor inwoners

Workshop 'Vogelhuisje met groen dak maken’ voor kinderen

Op woensdagmiddag 11 oktober tussen 14:00 en 17:00 uur kunnen kinderen bij Groenrijk 't Haantje een eigen vogelhuisje maken met een groen dak. De kosten voor de workshop zijn € 7,50. Je gaat naar huis met een uniek vogelhuisje.

Regentonactie Tuincentrum Ockenburgh

Doe op 14 oktober mee met de ontkoppelchallenge en win een regenton! Klimaatkrachtig Delfland daagt bezoekers van het tuincentrum uit om mee te doen aan de ontkoppelchallenge. De snelste ontkoppelaar van de dag wint een gratis regenton.

Informatiemarkt groene daken

Tijdens de informatiemarkt op 14 oktober bij Groenrijk 't Haantje leer je tussen 12:00 en 15:00 uur alles over hoe je een groendak aanlegt en je ziet voorbeelden van verschillende soorten dakgroen.
Ook is er informatie over subsidies die er zijn. Koop je die middag een regenton, dan krijg je 50 euro korting. De actie is geldig van 14 oktober tot 5 november en je kunt per huishouden 1 regenton kopen. Op=Op! Ook kun je tijdens de informatiemarkt een regenton met een groen dakje winnen. Wil je meedoen? Kom dan langs bij de Groene Dakenstands! 

Ontwerpmiddag klimaatbestendige tuin

14 oktober

Speciaal voor inwoners van Westland zit er op 14 oktober een tuiontwerper klaar bij Tuincentrum Boers BV.  Na de ontwerpsessie van 45 minuten ga je naar huis met een schets als eerste stap naar een groenere tuin. Daarnaast krijg je nuttige tips & tricks over hoe je jouw tuin groener maakt en groener houdt. Jouw tuin is dan beter bestand tegen hoosbuien, langdurige droogte en extreem hoge temperaturen en een fijne plek voor dieren en voor jouzelf!
Je moet je wel van tevoren aanmelden en vol = vol. Aanmelden doe je hier: https://forms.office.com/e/4eNz2Kg7tR 

21 oktober

Speciaal voor inwoners van Westland zit er op 21 oktober een tuiontwerper klaar bij De Carlton.  Na de ontwerpsessie van 45 minuten ga je naar huis met een schets als eerste stap naar een groenere tuin. Daarnaast krijg je nuttige tips & tricks over hoe je jouw tuin groener maakt en groener houdt. Jouw tuin is dan beter bestand tegen hoosbuien, langdurige droogte en extreem hoge temperaturen en een fijne plek voor dieren en voor jouzelf!
Je moet je wel van tevoren aanmelden en vol = vol. Aanmelden doe je hier: https://forms.office.com/e/i8UkqGvVaJ 

Watereducatie basisscholen

Tijdens de Week van Ons Water organiseren Ons Water en Wavemakers United een watereducatie-evenement met een eigen waterlab voor basisschoolleerlingen bij het Groen Klimaatplein van Groenrijk ’t Haantje in Rijswijk. De activiteit is op dinsdag 24 oktober en woensdag 25 oktober. Adres: Laan van ’t Haantje 22

Het doel hiervan is leerlingen en ook hun ouders op een leuke manier te leren over het groener maken van je tuin of schoolplein. Eerst is er een korte introductie over klimaatverandering. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag in het waterlab van Wavemakers United. Zo leren de kinderen spelenderwijs over wat ze zelf kunnen doen aan klimaatmaatregelen, wat er mogelijk is en hoe het werkt. Het programma duurt een uur. De doelgroep is de bovenbouw van het basisonderwijs (groep 6, 7, 8).

Op dinsdag is er plek voor 6 groepen: 3 in de ochtend en 3 in de middag. En op woensdagochtend is er plek voor 3 groepen. Iedere groep heeft een blok van 1 uur, dat om het hele uur start (om 9:00, 10:00 en 11.00 uur, 12.00 uur, 13.00 en het laatste blok is van 14:00-15:00).

Het programma van een klas ziet er als volgt uit:  

  • Aankomst leerlingen tuincentrum 
  • Korte introductie over klimaatverandering, droogte en het belang van groene tuinen
  • Rondleiding door het Klimaatplein met een van de medewerkers van het tuincentrum: de medewerker van het tuincentrum laat zien wat er is op het Klimaatplein en welke materialen een bijdrage leveren aan biodiversiteit/klimaatadaptatie (zoals planten, regentonnen, insectenhotels en compostbakken)
  • Waterlab van Wavemakers United: Het Waterlab bestaat uit waterproefjes die kinderen enthousiast maken voor opvang en infiltratie van regenwater en leren waarom groene tuinen en steden belangrijk zijn voor de afvoer en opvang van regenwater. Voorbeelden van proeven zijn de Groene Tuin en de Klimaattafel. Twee Wavemakers (jonge waterambassadeurs van Wavemakers United) begeleiden de activiteiten.
  • Korte afsluiting waarin de kinderen bespreken wat ze allemaal geleerd hebben en wat ze zelf zouden willen doen.

Deelname aan de excursie bij het klimaatplein is gratis. U kunt zich per mail opgeven bij Wendy Bakker, coördinator Steenbreek van de gemeente Rijswijk (mail).

Het Groen klimaatplein is een fysiek plein waar inwoners van Rijswijk informatie kunnen vinden over het natuurrijker en watervriendelijker maken van de tuin. Het plein is een samenwerking tussen tuincentra, waterschappen, gemeenten en Ons Water. 

Medicijnresten

Tijdens de Week van Ons Water van 14 t/m 29 oktober vraagt de KNMP samen met geneesmiddelenbedrijven, apotheken en alle partners in de zorg éxtra aandacht voor het inleveren van medicijnen met een landelijke inzamelweek. We roepen alle Nederlanders op om ongebruikte medicijnen in te leveren bij hun apotheek. Overleg daarnaast met het apotheekteam over je medicijngebruik, zodat we er met elkaar voor kunnen zorgen dat medicijnen minder vaak overblijven. 

Meer informatie op Ons Water

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen