Tegels wippen

Meer planten in tuinen, langs gevels en op pleinen houden onze voeten droog en onze hoofden koel. Het regenwater zakt weg in de grond, wordt opgenomen door de planten die vervolgens voor verkoeling zorgen. Riolen raken niet overbelast en de stad niet te heet. Dus wip de tegels uit je tuin en zet er een plant voor terug. Dat is ook goed voor de bijen, vlinders en kleine dieren. En voor onszelf, want groen heeft een positief effect op de gezondheid. Help je mee?

 

Tegels gewipt?

Met een pikhouweel aan de slag om tegels te wippen

Heb je tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze op, dan worden ze bij de Tegelteller van je gemeente opgeteld. Heeft jouw gemeente zich niet aangemeld? Niet getreurd, wippen kan altijd. Dan wip je mee voor de nationale Tegelteller.

Geef hier je gewipte tegels op!

Eet gezond! Wip een tegel!

Op een zonnige plek in je straat kan je ook groente kweken. Zoals bijvoorbeeld pompoen of courgette. Door tegels te wippen help je mee om hitte te bestrijden en wateroverlast te voorkomen en je houdt er ook nog een lekkere en gezonde maaltijd aan over.

Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin!

Tegels wippen, hoe dan?

Foto van mensen die gewipte tegels verzamelen

Ik wip, jij wipt, wij wippen: een praktische aanpak voor het wippen van tegels! Een klusje dat misschien heel simpel lijkt, maar hoe pak je dat nu eigenlijk aan? Lees verder.

Foto van een groenstrook met planten die ontstaat na het wippen van tegels

door stoeptegels te wippen ontstaat ruimte voor plantjes

Foto's: NK Tegelwippen

 

 

 

 

 • Vergroen de stad en wip een tegel!

  Om het hoofd te kunnen bieden aan weersextremen zoals hittestress en wateroverlast kunnen we als NAD de hulp van onze inwoners goed gebruiken. Veel steden kunnen nog flink vergroenen en dat is ook goed voor de leefbaarheid en biodiversiteit.

 • Delfland wipt tegels

  Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 doen 7 NAD gemeenten mee met het NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen? Lees verder voor de ranglijst met de stand per 1 oktober 2023.

 • Steeds meer ruimte voor groen, ook goed voor ons riool

  Meer planten in tuinen, langs gevels en op pleinen houden onze voeten droog en onze hoofden koel. Het regenwater zakt weg in de grond en wordt opgenomen door de planten die vervolgens voor verkoeling zorgen. Den Haag wint de Gouden Tegel!

 • Delfland wipte tegels!

  Van 21 maart tot en met 31 oktober 2022 deden 7 NAD gemeenten mee met het NK Tegelwippen. Welke gemeente wipt de meeste tegels en vervangt ze door groen? Lees verder voor de ranglijst en wie uiteindelijk in Nederland heeft gewonnen.

  Cookie-instellingen