Verbetertraject Indirecte Bedrijfslozingen

Het doel van het project is om veel meer grip te krijgen op de indirecte bedrijfslozingen in het beheergebied van Delfland.

Het Netwerk Waterketen Delfland werkt hard aan een betere waterkwaliteit in de regio. Een van de lopende projecten is het Verbetertraject Indirecte Bedrijfslozingen. Een samenwerking tussen diverse partijen zoals gemeenten, omgevingsdiensten, waterschappen en de provincie Zuid-Holland (PZH). Dit traject richt zich op het aanpakken van bedrijfslozingen die een risico vormen voor het milieu en de waterzuivering. Voorafgaand aan dit project is het vooronderzoek indirecte bedrijfslozingen uitgevoerd.

In de meest recente update hieronder lees je meer over de huidige activiteiten vanuit de provincie en het NAD.


Stel je vraag aan Tjitske Leemans (projectleider).
Versie: 16 januari 2025

 

Koplopergroep gaat samenwerking aan om meer grip te krijgen op rioolwaterlozingen bij bedrijven

Vrijdag 31 januari ondertekenden de gemeenten Rotterdam, Gouda en Leidschendam-Voorburg, provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Delfland en de omgevingsdiensten DCMR Milieudienst Rijnmond, Midden-Holland en Zuid-Holland Zuid als eerste van een groep koplopers een convenant. De partijen zien dat er nog veel moet gebeuren om de waterkwaliteit te verbeteren. Met de ondertekening delen zij de ambitie om hierin beter samen te werken onderling én met bedrijven.

Met deze samenwerking willen de ondertekenaars meer grip krijgen op rioolwaterlozingen bij bedrijven. De eerste stappen zijn het beter benutten van kennis en inzet, zoals het delen van menskracht en het stroomlijnen van werkprocessen.

Lees hier het nieuwsbericht over de ondertekening.

 

Initiatieven vanuit de provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland heeft een aantal belangrijke initiatieven opgezet, deze worden gecoördineerd door een ‘koplopergroep’.

Vanuit het NAD nemen het Hoogheemraadschap Delfland, de gemeenten Rijswijk, Den Haag en Leidschendam-Voorburg op dit moment deel aan de koplopergroep, net als de omgevingsdiensten.

1. Hotspotanalyse

Bedrijven die mogelijk risicovolle lozingen hebben, worden in kaart gebracht. Deze analyse wordt aangescherpt en beschikbaar gesteld aan gemeenten, zodat zij gerichter kunnen handelen.

2. RWZI Meetcampagne

Vanaf zomer 2024 worden op 28 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) in Zuid-Holland het influent en effluent bemonsterd en geanalyseerd op probleemstoffen volgens de Kaderrichtlijn Water (KRW). Daarnaast wordt een pilot voorbereid om de link tussen bedrijven en lozingen via RWZI’s beter in beeld te brengen.

3. Praktijkpilot

In december zijn de eerste bedrijfsbezoeken uitgevoerd als onderdeel van een praktijkpilot. Dit loopt door in de eerste helft van 2025 waarna conclusies kunnen worden getrokken.

4. Samenwerkingsovereenkomst Grip op Indirecte Bedrijfslozingen

De samenwerkingsovereenkomst wordt binnenkort ondertekend door de eerste partijen, waaronder HHD en ODH. Andere partijen kunnen hier later bij aansluiten.


Initiatieven vanuit het NAD

Ook binnen het NAD worden stappen gezet om indirecte bedrijfslozingen beter te beheersen:

1. Bestuurlijke Watertafel

In november 2024 stond het onderwerp op de agenda van de Bestuurlijke Watertafel plaats, gericht op bewustwording bij NAD-gemeenten over het thema bedrijfslozingen. Hierbij waren ook de omgevingsdiensten aanwezig. Op 19 maart 2025 volgt een vervolgtafelsessie.

2. Strategisch Overleg

Het Strategisch Overleg biedt een structurele overlegvorm op managementniveau tussen omgevingsdiensten, PZH, HHD en het NAD. Dit zorgt voor betere afstemming en samenwerking.

3. Omgevingsplan als instrument

Samen met HHD, omgevingsdiensten en de gemeente Rijswijk wordt onderzocht hoe indirecte lozingen kunnen worden opgenomen in de basisregels van het omgevingsplan. Hierin speelt normering een belangrijke rol, met aandacht voor de effecten op waterzuiveringen en de kwaliteit van het oppervlaktewater.

4. Kennisplatform

Het NAD werkt samen met de provincie aan Webinars en expert meetings over deze onderwerpen. Naast NAD-partners worden ook medewerkers van omgevingsdiensten uitgenodigd om hun kennis te vergroten en samenwerking te bevorderen.


Webinar ter voorbereiding op de Bestuurlijke Watertafel

In februari of maart wordt een webinar georganiseerd waarin de kernpunten van indirecte bedrijfslozingen en de samenwerking tussen de verschillende partijen verder worden uitgediept. Dit webinar dient als voorbereiding op de Bestuurlijke Watertafel op 19 maart 2025.


Samen werken we aan een betere grip op indirecte bedrijfslozingen. Met de initiatieven vanuit de provincie en het NAD zetten we stappen richting een schoner watersysteem en een duurzame toekomst.

 

Op donderdag 26 september 2024 vond een expertmeeting over indirecte bedrijfslozingen plaats. Vertegenwoordigers van gemeenten, hoogheemraadschap en omgevingsdiensten onderzochten met elkaar welke juridische mogelijkheden er zijn om via het omgevingsplan regels te stellen aan indirecte lozingen.

Downloads bij expertmeeting 26 september 2024

 

Informatiemarkt op netwerkbijeenkomst

De afgelopen maanden zijn de contacten gelegd met en tussen de betrokken medewerkers en managers bij omgevingsdiensten, hoogheemraadschap en de gemeenten om het verbetertraject vorm te geven. Lees verder.

 

Kennisdelen via webinars

Bekijk "Webinar verbetertraject indirecte lozingen".

Bekijk "Vooronderzoek Indirecte Bedrijfslozingen".


Het doel van het project is om veel meer grip te krijgen op de indirecte bedrijfslozingen in het beheergebied van Delfland. Op dit moment is lang niet altijd duidelijk welke indirecte bedrijfslozingen plaatsvinden, zowel kwalitatief als kwantitatief. Ook is er veel onduidelijkheid rondom het uitvoeringsproces waar verschillende uitvoerende partijen bij betrokken zijn.

Kennisontwikkeling:

  • ontwikkelen van een gezamenlijk toetsings-beleidskader om de bedrijfslozing op relevante aspecten te kunnen beoordelen
  • meer mogelijkheden organiseren om op basis van specifieke behoeftes, kennis te ontwikkelen en te delen.

Ontwikkelen van een gezamenlijke aanpak binnen de keten:

  • informatie- gegevensuitwisseling, in het werkproces borgen aan de voorkant;
  • duidelijkheid rollen, taken en verantwoordelijkheden;
  • reactietijd bij adviesverzoeken bespoedigen;
  • inzetten op een duurzame samenwerking;
  • het op bestuurlijk niveau stimuleren van een duurzame samenwerking.

Ontwikkelen van voorstellen voor het borgen van voldoende uitvoeringscapaciteit.

Op welke manier draagt het project bij aan de NAD doelen:

  • Minimaal handhaven van de huidige kwaliteit
  • Verminderen van de kwetsbaarheid en toekomstbestendig maken van de waterketen.

KPI KWALITEIT VAN DE WATERKETEN

5. Beperken van het aantal milieu-incidenten van ongezuiverd afvalwater naar de omgeving
8. Effluent van de RWZI’s voldoet aan effluent-waterkwaliteitsnormen
10. Hergebruik van zoet water

KPI KWETSBAARHEID

1. Onderbezetting verminderen
2. Sleutelposities zijn bezet

KPI KOSTEN

1. De rioolheffingen en de zuiveringsheffing
2. De onderbouwing van de maatschappelijke meerwaarde (waterwinst)

Op welk schaalniveau speelt het project zich af?

  • Het gaat om het gehele beheergebied van Delfland en wellicht ook nog daarbuiten (gezien het grensoverschrijdende afvalwater dat Delfland ontvangt van Schieland/Krimpenerwaard en Rijnland).

Deelnemers aan het project:

  • Alle gemeenten in het beheergebied van Delfland, alsmede de Omgevingsdienst Haaglanden en de DCMR en Delfland zijn direct betrokken partijen.

Contactpersoon (verantwoordelijke in NAD Kernteam)

  • Tjitske Leemans (Projectleider)

 

Cookie-instellingen